H Αρεδιού βρίσκεται 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, στο μέσο της διαδρομής Λευκωσίας- Παλαιχωρίου.
Ιστορικά στοιχεία και ονομασία
Η περιοχή του χωριού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Παναγή* , είχε κατοίκους από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό μαρτυρούν ο προϊστορικός οικισμός και οι τάφοι της μυκηναϊκής , ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από το χωριό. Ο Καρούζης συμπληρώνει πως το χωριό, σύμφωνα με το Μας Λατρί, υπήρξε φέουδο κατά τη λουζινο-ενετική περίοδο και αργότερα, σύμφωνα με το Φλώριο Βουστρώνιο, φέουδο του Τζιοάν Ντ’ Αρράς και του Σανσόν Ντε Νορές.
Όσο αφορά την ονομασία του χωριού, σύμφωνα με τον Γεώργιο Παναγή*, υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές:
- Η πρώτη συνδέει το όνομα του χωριού με το βυζαντινό όνομα Αρέτιος που στη γενική πτώση γίνεται Αρετιού.
- Η τοπική παράδοση συνδέει το όνομα του χωριού με την Αρετή, τη βασιλοπούλα από την Ταμασό που έκανε συχνά περίπατο με το άλογό της στο χωριό. Μια μέρα, όμως, καθώς έκανε τον συνηθισμένο περίπατό της, είχε ένα ατύχημα και έχασε τη ζωή της. Κάποιοι αναφέρουν πως σκοτώθηκε όταν το άλογό της ξαφνιάστηκε και την έριξε κάτω, ενώ άλλοι ότι πνίγηκε στο ποτάμι, όταν προσπάθησε να το διασχίσει με το άλογό της.
Πληθυσμός
Η πληθυσμιακή πορεία της Κοινότητας, όπως παρουσιάζεται και στον πιο κάτω πίνακα, είναι ανοδική. Από το 1881 έως σήμερα, ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς. Το 1960, ο πληθυσμός της Αρεδιού αποτελείτο από 265 Ελληνοκύπριους και 90 Τουρκοκύπριους. Προηγουμένως και ειδικότερα το 1958, σύμφωνα με Έκθεση για το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Αγίου Ιωάννη Μαλούντας & Αρεδιού*, Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν, πλήρως ή μερικώς τον οικισμό, αλλά ένα χρόνο αργότερα κάποιοι επανεγκαταστάθηκαν εξ ου και συμπεριλήφθηκαν στην πληθυσμιακή απογραφή του 1960. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Παναγή*, το χωριό κατοικήθηκε από Τουρκοκύπριους μετά την τουρκική κατάκτηση του 1571 χωρίς όμως, όπως εξηγεί ο ίδιος, να είναι γνωστό πότε ακριβώς εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά.
Σημαντική αύξηση πληθυσμού παρατηρήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Δημιουργήθηκαν τρεις συνοικισμοί προσφύγων, εκ των οποίων οι δυο βρίσκονται βορειοδυτικά της Αρεδιού ενώ ο άλλος στα βορειοανατολικά της.
Το 2007, με βάση στοιχεία που παρουσιάζονται σε Έκθεση για το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Αγίου Ιωάννη Μαλούντας & Αρεδιού*, το χωριό είχε 1200 κατοίκους ενώ το 2001, σύμφωνα με την απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας, 1082. Ο πληθυσμός μάλιστα αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα εκείνη την περίοδο ανέρχεται σε 1400. Η Αρεδιού έχει ανοδική οικιστική και πληθυσμιακή πορεία, η οποία σχετίζεται με τη μικρή απόσταση της Κοινότητας με τη Λευκωσία, τη χαμηλή αγοραστική αξία των οικοπέδων και χωραφιών αλλά και τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας τόσο στην Κοινότητα, σε κάποιες από τις μικροβιοτεχνίες, όσο και στη Λευκωσία.
Έτος | Πληθυσμός |
1881 | 205 |
1946 | 322 |
1960 | 355 |
1973 | 366 |
2001 | 1082 |
Πηγές*:
Έκθεση για το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων «Αγίου Ιωάννη & Αρεδιού», Προκαταρτική Τελική Έκθεση, Μάιος 2007 , Σύμβουλοι Μελετητές, Κοινοπραξία Α.CH. ENVIROCONSULT- STEPHOSZACHARIOU-D.C. GEOTECHLTD
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Γεώργιος Παναγή, Οι αγροτικές οικίες του χωριού Αρεδιού, Λευκωσία 2010